MB Feetcare

Pedicurepraktijk

Eelt

Eelt is een harde (ontsierende) verdikking van de huid die ontstaat door druk en wrijving. Meestal is eelt te zien onder de bal van de voet, op de hielen, de zijkant van de grote teen of bovenop de kleine teentjes. Overtollig eelt dient goed te worden verwijderd. Wanneer het eelt te dik is kunnen er kloven (barstjes /scheurtjes) in ontstaan. Deze kunnen veel pijn veroorzaken.

Likdoorn

Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltlaag als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kern van de likdoorn kan druk uitoefenen op een zenuw en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekingsachtige toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, een verkeerde stand van de voet of de tenen of een combinatie van beide. Likdoorns komen voor op de enkel, onder de bal van de voet, op een hamerteen of op de knokkel bij een grote teen, onder de nagel, tussen de tenen of in de nagelwal. De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen

Schimmel- of kalknagel

Een Schimmelnagel is een schimmelinfectie in teennagels. Men ziet dan een doffe, brokkelige nagelplaat die geelbruin kan verkleuren. Vaak is een schimmelnagel bij teennagels het gevolg van een voetschimmel. Deze schimmelnagels komen voor bij vrouwen en mannen van alle leeftijdsgroepen. Een infectie van de nagel begint meestal met een witte of gele plek aan het nageluiteinde of de zijkant van de nagel. De schimmel nestelt zich onder de huid aan de nagelwortel en dringt de verhoornde nagelplaat binnen, waardoor deze tenslotte verweekt. De nagel raakt los van het nagelbed en er wordt een overmaat aan dik, verkleurd ( wit geel tot zwart bruin ) kruimelig hoorn gevormd. Dit geeft een enorm onprettige lucht, is buitengewoon hardnekkig en bovendien is het zeer ontsierend voor de voet. Het kan erg lang duren voordat het weer genezen is en vraagt goede hygiƫnische behandeling en opvolging daarvan. Verder komt dit probleem gemakkelijk terug en kan door sporen overbrengen, besmettelijk zijn voor de andere huisgenoten. De pedicure kan ook hierbij helpen d.m.v. een speciale behandeling, die de nagel weer gezond kan maken.

Ingroeiende nagel

Veel mensen hebben last van afwijkende of ingroeiende nagels. Dit kan een kwestie van aanleg zijn, maar ook veroorzaakt worden door onjuist schoeisel of sport(blessures). Sporters blijken meer dan gemiddeld problemen te hebben met ingroeiende nagels. Als afwijkende of ingroeiende nagels niet goed behandeld worden, dan kan het uiteindelijk resulteren in een operatieve behandeling door een specialist in het ziekenhuis. Dat kan voorkomen worden als er een tijdige behandeling door de pedicure plaatsvindt.

Nagelbeugels

Kromme nagels geven vaak klachten omdat de nagelranden in de huid drukken. Niet alle kromme nagels groeien in. Ingroeiende nagels worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine schoenen of het te kort knippen van de nagels. Als de hoeken van een nagel te kort zijn kan de hoek in de huid doordringen, met een eventuele infectie tot gevolg. Behandeling De uitgroei van een kromme nagel is met een nagelbeugel te begeleiden. Een dun stalen draadje wordt om de nagel gebogen en vastgemaakt. Door iedere 6 weken de beugel rechter te buigen en op spanning te zetten wordt de nagel geleidelijk gecorrigeerd. De behandeling is vaak pijnloos, en in het dagelijks leven heeft de patient geen beperkingen door het dragen van de beugel. De totale duur van de behandeling is afhankelijk van de mate van kromming of ingroei van de nagel. Over het algemeen duurt de behandeling een jaar. Bij het overgrote deel van de patiƫnten is het probleem na de behandeling voorgoed opgelost, maar soms moet de behandeling herhaald worden.

Nagelbeugeltechniek wordt alleen toegepast door pedicures is die zich hierin gespecialiseerd hebben.